Tendències de disseny web per al 2016

Tant si estàs pensant en renovar la teva pàgina web perquè se t’ha quedat antiquada, com si ne vols fer una de nova, o simplement perquè t’agrada estar al dia que quines són les noves tendències de disseny a l’entorn web, volem repassar què es va establir al 2015 i què podem predir que passarà aquest any 2016.

Plantilles vs. UX personalitzat

El paradigma nascut del disseny responsive (disseny web adaptat a tots els dispositius) ha tingut un gran impacte en la manera d’estructurar la web. L’aparició de frameworks com Bootstrap, Foundation o Skeleton, entre d’altres han creat un sistema que accelera el procés de disseny de les webs, que nativament estan adaptats a dispositius mòbils i que tenen una alta compatibilitat amb tots els navegadors moderns.
Gràcies a això, han sorgit multitud d’exel·lents plantilles que abarateixen molt els costos de creació d’una web i que acosten un bon disseny a petites empreses, però que uniformitzen l’aspecte de en que es presenten la majoria de llocs web.
Per l’altre costat, les companyies que vulguin diferenciar-se, hauran d’invertir a la recerca d’un UX (user experience) personalitzat, que realment no tingui res a veure amb la resta.

 

brackets

Imatge: brackets.io

halo5

Imatge: Halo 5

Integració de dissenys

Una altra tendència començada durant el 2015 és la integració de menús per a tots els dispositius.
Generalment s’estructura un menú visible per a equips d’escriptori i un menú de tres línies (hamburguer) que amaga i mostra aquest mateix menú. Aquesta característica representa, en els millors dels casos, crear dos comportaments per a un mateix menú de navegació i, moltes vegades, estructurar dos menúns diferents, un que es mostri en en pantalles d’un màxim d’amplada i un altre que es mostri en la resta de pantalles que excedeixin aquest límits.
Des de mitjans de 2015, molts dissenyadors han començat a utilitzar el mateix tipus de menú (menú hamburguer) per a tots els dispositius. Així doncs, de ben segur que aquesta pràctica es consolidarà, donat l’estalvi de disseny i de programació que suposa crear un sol menú en comptes de dos.
Tanmateix, no considero que sigui una pràctica que es pugui aplicar a tots els llocs, i vindrà donada pel públic objectiu a la que estigui dirigida la web.

boplay

Imatge: B&O Play

Vídeos i full imatges

Les velocitats de connexió i la tecnologia de la part del servidor ha accelerat les càrregues de la web, fent que podem col·locar imatges de molta qualitat sense haver de desesperar mentre es carrega la pàgina.
La utilització d’aquestes imatges de gran mida és molt comú ja en qualsevol pàgina, normalment inserides en sliders a la capçalera.
Possiblement, l’excés d’utilització d’sliders, el pes que aporta a la pàgina i la distracció que causa al visitant, són motius més que suficients per començar a abandonar aquesta tècnica.
El que sí s’està implementant i que possiblement començaran a substituir-los, són els vídeos de fons, encara que en dispositius mòbils no es dispara l’autoplay. Per tant, si es supera aquest escull, segurament veurem la proliferació d’aquesta tècnica.
Estan apareixent també els vídeos 360º de facebook, que segurament es podran aplicar com a background i que responguin a la posició del punter.

acme

Imatge: ACME

jwalter

Imatge: J. Walter Thompson

Animacions avançades

La implementació de totes les característiques de CSS3 per part dels navegadors està cada vegada més complerta, i la definitiva desaparició d’Internet Explorer (navegador maleit per al dissenyadors) és cada vegada més pròxima.
Per tant, cada vegada hi ha menys motius per a no utilitzar tota la potència de CSS3 i veurem noves animacions creades amb estils.

animation-fillanimation-play

Imatges animades: CSS Animations for Beginners

 

Disseny de Cards (targetes)

La utilització de cards tipus pinterest és una bona manera de mostrar totes les possibilitats d’interacció amb un element en un sol espai. Aquesta pràctica és consolida en les preferències dels dissenyadors web.

pinterest

Imatge: Pinterest

Material Design

Material design és un nou llenguatge desenvolupat per Google i que es va llençar a mitjans de 2014. Aquest llenguatge ha evolucionat del Flat design. Utilitza els conceptes d’ombres i els moviments per crear disseny més realistes.

material-design

Imatge: Squidfunk

Conclusió

Tot això plegat, farà que les webs siguin més interactives i intuïtives, alhora que millorarà l’experiència d’usuari i enfortirà la imatge de marca de les empreses.
S’ha de tenir un bon motiu per a no seguir aquestes noves tendències, o tenir una molt bona imatge de marca que per si mateixa ja crei tendències.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *